dough
lisztből egyéb anyagok hozzáadásával készült, pépes massza.
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 6 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás.
Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!
- • tésztány
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(48 igen, 19 nem)
- • Minden embernek tudnia illik tésztányt gyúrni.
- • tészta
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(27 igen, 12 nem)
- • Talán ebben az esetben nem kell új szó. A TÉSZTA "széles értelemben valami folyadékkal vegyített lisztből vagy más porhanyú testből szívossá gyúrt, dagasztott tömeg." (Czuczor.Fogarasi szótár)
- • dagap
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(17 igen, 13 nem)
- • Vízzel és olajjal kevert lisztből készül a dagap.
- • tészma
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(22 igen, 17 nem)
- • Most teszek élesztőt a tészmába.
- • tészag
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(19 igen, 15 nem)
- • A tészag alapanyagai a liszt és a folyadék (rendszerint víz).
- • nyerstészta, nyers tészta
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(2 igen, 3 nem)
- • Nem tésztányalmatag, hanem az, ami: nyers tészta

#2L9ngei
Nem semmi... Kiváló barátunk, °V° megint nagyot ment. A "viszonyban látszanak lenni" külön is nyelvi citromdíjjelölt. Az egy másik dolog, hogy szegény tésztából a magyarban senki által nem használt dough szó apropóján ennyi marhaságot, tésztány, dagap stb., megint összezsebkazinczyskodni... Tényleg nem semmi.
#1°V°
2011-03-09 14:45:37
Czuczor-Fogarasi: A t hang helyett p-t ejtve, egyezik vele az olasz pasta (Mehlteig, Teig). Mi magyar elemzését illeti, ha alapfogalomul azt veszszük, hogy mindenféle tészta gyúrás, dagasztás, dörzsölés által készűl: valószinűnek látszik, hogy gyöke tész egy a gyeszöl, gyeszetöl, csesz, cseszel, cseszelődik szók gyökeivel, melyekhez hasonlók tosz, toszogat; mi szerint tészta annyi volna, mint gyeszette, toszotta (a ,rátotta' hasonlatára), vagyis öszvegyeszetölt porhanyú test, változattal: gyesztő, gyeszte vagy tosztó, toszta, honnan alakult: teszta, tészta. Egyébiránt szintén egyezik vele a szláv tyeszto v. czeszto v. cseszto, melyekkel viszonyban látszanak lenni: tyeszni 'szoros', tyesznit vagy tyisznút 'szorítani, szorongatni', mely ismét rokon a magyar toszogat igével, honnan némely tájszólásban toszogatott kolbász, am. bélbenyomogatott, tömött, szorongatott, begyúrt vagdalékhús. A német Teig és izlandi nyelven teyga (kneten, gyúrni) mind érteményben, mind származási viszonyban szintén hasonlók hozzá.