hovmästarsås
A Hovmästarsås egy klasszikus Svéd szósz, kimondottan a pácolt és füstölt lazacra komponálva. Édes, savanyú, különleges, a pácolt lazac ízeihez rafináltan illő, egyszerűen elkészíthető szósz. Többféle variációja létezik, de az alap hozzávalók mindig ugyanazok: 2 féle mustár (egy édesebb, egy dijoni csípős), bor- vagy almaecet, olaj (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj), fehérbors őrölve, cukor és sok-sok friss kapor finomra aprítva. Vannak vidékek, ahol tejfölt (Créme fraiche), vagy Worcestershire szószt, vagy neadjisten Szójaszószt is hozzáadnak. Ezek a variációk az utolsó években, a kulinária újhullámaival érkeztek a Skandináv ízléskörbe.
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás.
Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!