A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20475 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

kadóc

Papírmorzsa

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Zevi

2022-12-17 15:49:39

A kadóc jelentése: panírmorzsa, tejjel, sörrel vagy borral hígított lisztpép, mely azonban nem szerepel mint önálló étel, csupán burkát képezi a szilvának vagy almaszeleteknek, melyek belemártva a zsírban süttetnek ki.

#2Kannibál Ante Portas

2022-12-22 14:23:47

#1 kommenelőnk, bár a forrást nem jelölte meg, de a Pallas Nagylexikon vonatkozó szócikkét másolta be betűre pontosan, ám elmulasztotta magát a szöveget napjaink nyelvhasználatához igazítva átfogalmazni. Az átmásolt szócikk utolsó mellékmondatában - régiesen - az állítmány szenvedő alakban szerepel. Nem csoda, hiszen a szöveg a XIX. század második feléből származik. Ezért hat a nyelvezete ma már megmosolyogni valóan régiesnek. Napjainkban ugyanis nyilván semmit nem úgy fogalmazunk meg, mint tették azt eleink jó 150 éve. Egy modernebb szövegben, ha ilyenre bukkant volna éppen az illető, mikor utánakeresett, és azt másolja be nekünk, nyilván nem ez az archaikus forma szerepelne. Egyébiránt sok hűhó semmiért: a Szómagyarító szómeghatározásában egy banális gépelési hiba csúszott csupán. Panírmorzsa helyett papírmorzsát gépelt be a beküldő. Ami nyilvánvaló, belátásához egy kis jóindulat "szükségeltetik" csak. (A jóindulat persze ebben a környezetben nem mindig adott...) A kadóc szó magyarításának pedig , ha van egyáltalán magyarításra szükség esetében, semmi akadálya így sem.

 

Új hozzászólás

Beküld