A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20471 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

lajhár

A lajhárok (Folivora) az emlősök osztályának (Mammalia), a vendégízületesek öregrendjének (Xenarthra), azon belül a szőrös vagy páncélozatlan vendégízületesek (Pilosa) rendjének egyik alrendje. A csoport megítélése korábbi rendszerekben (Brehm, Dudich−Loksa-féle állatrendszer, Urania Állatvilág) is hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy a lajhárokat csak egy családnak tekintették, mivel a vendégízületesek csak egy rendet képviselt – a mai öregrendi szintje helyett. A lajhárok legközelebbi ma élő rokonai a hangyászok (Vermilingua), ezekkel együtt alkotják a szőrös vendégízületesek rendjét. A ma élő lajhárok szinte csak maradványai az egykor nagyon alakgazdag csoportnak. A kihalt lajhárféléket a taxonómia több családba sorolja, amelyek között elefánt nagyságú, hatalmas növényevőket is találunk. A ma élő fajok jellegzetes fán lakó állatok, amelyek annyira szélsőségesen alkalmazkodtak ehhez az életmódhoz, hogy a földön szinte alig tudnak mozogni.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • lomhár

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem92.307692307692/100 (11 igen, 0 nem)

    • • A lomhár fán lakó állat, a talajon nem mozog otthonosan.
  • • renyhér

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem50/100 (0 igen, 0 nem)

    • • Nem egy szép jószág a renyhér, de legalább haszontalan.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Buvári Márta

2022-09-09 17:27:02

Teljesen fölösleges magyarítani.

#2Ország Balázs

2022-09-12 19:17:22

" Ismeretlen eredetű szó, bizonyára kapcsolatban áll az ugyancsak ismeretlen eredetű tájnyelvi lajha (‘lomha’) melléknévvel." (Magyar Etimológiai Szótár) vagyis a nyelvészek azt se tudják idegen szó-e, csak Józsi a hegyről.

 

Új hozzászólás

Beküld