pesztó
A pesto vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője, bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz (a fenyőmag például dióval is helyettesíthető). Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (például trenette, lasagne, gnocchi, troffiette), esetleg kevés főtt burgonya társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. A pesztó eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét. génuai pestâ (olasz: pesta̲re 'összetör, megtör, darál, őröl, zúz' < lat pīstus < lat pīnsō 'apróra tör, apróra zúz' < proto-indoeurópai *peis-, *peys- 'szétzúz, összezúz, szétmorzsol, összemorzsol')
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!