A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20470 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

kelp

a barnamoszatok (Phaeophyceae) osztályba, a Laminariales rendbe tartozó nagy tengeri moszatok (30 különböző nemzetségük létezik)

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 4 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • moszány

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem65.454545454545/100 (35 igen, 18 nem)

    • • kelp = moszány
  • • szikhínár

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem56.410256410256/100 (21 igen, 16 nem)

    • • A Falkland-szigetek lakóit gyakran kelpereknek nevezték, mert a szikhínár égetéséből nyert sziksóval kereskedtek.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Molnár Balázs

2012-06-18 02:20:45

Erről a tengeri hínár szó jutott eszembe, de azt hiszem jelentésben nem fedi kellőképpen a kelpet (ezt az angol szót véletlenül évek óta ismerem), ezért nem adtam meg javaslatként. A tengeri hínárt inkább a seaweedre mondanám ami egy tágabb kategória, bár itt is van baj, mert a seaweedet az angolok bármilyen tengeri növényre rámondhatják hétköznapi értelemben, sőt a hínárra hasonlító édesvízi növényekre azt mondják freshwater seaweed. Talán nem járunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy a magyarban a hínár szó a telepes moszatok vagy pontosabban szövetes moszatok megfelelője. De bármilyen vízi növényt vagy növénytársulást nevezhetnek így. A rendszertan úgy látom nem használja a hínár szót, pl. olvasom, hogy a barnamoszat fajok mindegyike többsejtű, mégsem nevezik őket hínárnak. Ami érdekes, hogy az angolban a tangle gyakorlatilag szinonimája a kelpnek, csak ritkábban használják. Ez azért érdekes, mert amint az angolban a tangle összebogozást, összekötést, összegubancolódást jelent, úgy a magyarban is van a hínárnak egy hasonló jelentése (a régi jelentés): süppedékes, mocsaras, posványos hely, és átvitt értelemben szituáció. Ezeket figyelembe véve szerintem a hínár szó kiindulópontként alkalmas. Az angol kelpnek hétköznapi értelemben azonkívül, hogy nagyobbfajta sárgásbarnás seaweed, az az ismertetőjele, hogy égetéséből nátrium-karbonát nyerhető. Ez annyira jellemző rá, hogy a 19. században az égetés utáni terméket is kelpnek nevezték. Mindezek alapján kelp= szódahínár, sziksóhínár, szikhínár. Ezek bár sajnos de érthetően összetett szavak, pontos megfelelői lennének a kelp szónak.

#2Dányi Dani

2012-10-17 03:05:00

ahogy nincs közvetlen vonatkozása magyarul az illető növénynek (nem szoktuk látni, használni, emlegetni, elégetni stb), nem nagyon értem, hogy mire kell műszót csinálni arra, hogy pont ezt a kelpet "magyarosítsuk", elvégre ennyi erővel a szusit, a fjordot vagy a monszunt is igyekezhetnénk sosem létezett magyar szavakra fordítani. nekem inkább az lenne a kérdésem, hogy mivel az óceán nagy és soknyelvű, keresnénk talán magyarosabb hangzású kelp-szócskát, olyat, ami létezik? mondjuk horvát, vagy török jövevényszóként jobban szeretnénk? csak ötletelek. részemről az angol kelp szó jó is, szintén ismertem és fordítóként belátom, hogy vannak dolgok, amiket jobb célzatosan körülírni, mint szó szintjén fordítani, a tengeri kütyük pl pont ilyesmik.

#3Molnár Balázs

2012-11-05 03:41:55

A szusi, fjord sokkal gyakrabban használt szavak a köznyelvben, mint a kelp. Ezeket a szavakat az átlag nyelvhasználók többsége érti. A kelpet nem. Ezért a kelpet vagy kelp származékokat forgalmazók általában rá szokták írni termékeikre a tengeri hínár, tengeri moszat, vagy barnamoszat szavak valamelyikét is, hogy a magyar vásárló tudja miról van szó. Ha a magyarok valamiért gyakrabban használnák ezt az algafajtát (nem tudom mire), akkor valószínüleg a kelp szó terjedne el, esetleg a tengeri hínár.

#4TheDoors

2013-02-10 09:37:22

A kelpnek (Laminaria digitata) van pontos magyar megfelelője: ujjmoszat. A barnamoszatok közé tartozik, mely az Atlanti-óceánban igen elterjedt algafaj. Legnagyobb mennyiségben Afrika nyugati partjai mentén él. Jód-tartalma révén már az 1800-as években ismertté vált. Egyébként a legolcsóbb étrend-kiegészítő, kb. öt forint egy napra. Multivitaminokban gyakran ezzel pótolják a nyomelemeket. "Tengeri moszat, hínár (kelp) A tengeri hínár az egyik legjobb természetes jód, kálium és ásványi anyagforrás. A jód fehérjéhez kötve fordul elő benne, amiből a szervezet szükségleteinek megfelelően szabadítja fel, így veszélyes túladagolástól vagy jódérzékenységi reakciótól nem kell tartani. Számos vitamint és nyomelemet tartalmaz. Alkotóelemei: B2 vitamin, niacin, karotin, alginsav, valamint nyomelemek (jód, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, kén, klór, réz, cink, mangán). Jódhiányos pajzsmirigy rendellenességeknél jelentős gyógytényező lehet, elhízásnál pedig a pajzsmirigy serkentésén keresztül súlycsökkenést eredményez, amennyiben ez volt az elhízás oka. Pozitív hatású bizonyos szívbetegségekben magas káliumtartalma miatt. Antikoaguláns (vérrögképződés gátló) és fibrinolitikus (vérrögbontó) hatása révén nagy szerepet játszik a kóros vérrögképződés következményeinek megelőzésében (stroke, agyvérzés, trombózis). A tengeri hínár csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, és a szervezetre méregtelenítő hatással van, tavaszi fáradtságnál is ajánlott." http://www.quantumpharma.hu/tudastar/3-vitaminok/51-tengeri-moszat-hinar-kelp.html

 

Új hozzászólás

Beküld