A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20628 magyarítás érkezett 15117 idegen szóra.

keresem

mare /meə(r)/

nagyon nyugtalanító vagy rémisztő álom, rémálom, rossz álom, lidércnyomás, mondalény, mely éjjel alvó személyre nehezedik, iszonyattal töltvén el azt, lidérc, inkubus, szörny, ang, 'ua.' < óang mare 'lidérc, inkubus, szörny' < mera, mære < protogermán *marǭ, *maron '(gonosz) manó/szellem, kobold, lidérc, inkubus, succubus' < proto-indoeurópai *mor(a)- 'lidérc, inkubus, gonosz női szellem'

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 3 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • nyomár

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem60/100 (29 igen, 19 nem)

    • • Éjjelente gyötörni szokta a nyomár.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Smurfette

2020-12-01 10:12:29

Ismét egy fordítandó szó. Szótárba való, nem ide. Ráadásul fonetikai jelekkel. Magyarítani nem lehet. Magyarítani csak valamely idegen szavunkat lehet.

#2■|■

2024-04-12 13:45:48

Azt is a nyomár gyötri valószínűleg, aki ezt a mare /meə(r)/, a magyarban nem létező, soha nem létezett szót beküldte ide magyarításra. Ráadásul kiejtési ipa-mankóval tette, lásd zárójel, amire nyilván semmi szükség nem lett volna, ha mi magyarok ezt a szót valóban használnánk. De hem használjuk. Így nincs ilyen magyarítandó idegen szavunk.

#3Pásztor István

2024-04-14 10:54:50

Ezerszer szóvá tettem már én is a problémát: a magyarban nem használt idegen szavak feladását szabályzatunk tiltja. Az IPA-jelek szerepeltetését ugyancsak. Honlapgazdánk pedig túlontúl megengedő és türelmes a szabályszegőkkel, hogy az ilyen szabálysértéseket megtűri. Ennél nagyobb felvigyázói szigorral lenne szükség.

 

Új hozzászólás

Beküld