A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20532 magyarítás érkezett 15067 idegen szóra.

keresem

ózon

Mérgező gáz, három oxigénatomból álló molekula. Elektromos kisülés hatására keletkezik. Kékes színű, sajátos átható szagú, erősen oxidáló, fertőtlenítő hatású anyag. Görög: ozon (szagló) < ozo (szagol)

Kategória: Természettudományok

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 3 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • földpajzs

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem3.125/100 (3 igen, 123 nem)

    • • A fénymásoláskor nyissál ablakot, mert túl sok Földpajzs gázt termel a gép, melyet nem jó töményen belélegezni.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Tizenegyedik gimis

2019-04-07 20:15:29

Az ózon az oxigén mint kémiai elem ún. allotróp módosulata. A Föld légkörében az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik. Végső soron tehát az ózon egy elem. Megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és természetesen a légkörben. Feldúsulva a sztatoszférában ózonréteget, ózonpajzsot alkot. Az ózonréteg vastagsága jelentősen változik a Föld körül. Az Egyenlítő felett a réteg vastagabb, a sarkok felett a legvékonyabb. Ami azonban a lényeg, a kémiai elem és az ún. ózonpajzs fogalmilag nem keverendő. Hibás tehát a javaslat. Egy "klasszikussal" szólva nem kicsit, nagyon.

#2Tizenegyedik gimis

2019-04-07 20:39:50

... mindezek természetesen a "földpajzs" (eddigi egyetlen) javaslathoz.

#3Pásztor István

2019-04-07 20:53:38

Én megengedőbb lennék. Az agy pl. egy anatómiai fogalom, de használjuk tudáscentrum, cselekvési központ értelemben is. (Csak analógia gyanánt... Ilyen alapon az ózon miért ne lehetne földpajzs? ) Mondjuk ennek ellenére nekem a földpajzs mint magyarítvány kicsit karcos, nem tűnik igazán szerencsésnek. Hátha fut még be ötletesebb megoldás!

 

Új hozzászólás

Beküld