A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 14112 magyarítás érkezett 10652 idegen szóra.

keresem

zsolozsma

eredetileg (13. század) a bánnak járó szolgáltatások összességét jelentette, a 15. századtól kezdve jelenti általában a szentmisén kívüli istentiszteletet, konkrétan a papok és szerzetesek számára kötelező, a hívek számára ajánlott, meghatározott órákhoz kapcsolódó rendszeres imádságot (ugyanazen jelentményt födi a latin „divinum officium” név), zsoltár, az Istent dicsőítő ima vagy ének, egy szentnek életrajza és annak tiszteletére elmondott ima, elzengett ének, ómagyar: solosma, solozsma, szolosma, szolozsma < VAGY lat celeusma, celeuma 'az evezők főnökének szóval és kalapáccsal való vezénylete, ütemverése, amely szerint egyszerre kellett az evezőlapátokat emelni és a vizbe ütni, vig dal v. nóta, különösen a szüretelők kurjongató éneke' < gör κέλευσμα (keleuszma) 'parancs, ütemes vezényszó, kurjantás, kiáltó v. hívó szó': κελεύω (keleuō) 'elindít, ösztönöz, hajt, unszol, siettet, bátorít, biztat, parancsol, elrendel, utasít' < κέλλω (kellō) 'hajt, fölfuttat (hajót a partra)' < proto-indoeurópai *kel- 'hajt, űz, vezet, gyors/sebes mozgásba kezd'| -μα < proto-indoeurópai *-mn̥, *-mno-, *-men-, *-mon- képző, VAGY óegyházi szláv služba 'szolgálat, istentisztelet' < ősszláv *sluga 'szolga, szolgáló, cseléd, inas', *služ- 'szolgál', kelta sluagh 'emberek' *sloug-eto- 'vendéglátó, házigazda' < proto-indoeurópai *slougos 'tömeg, sokaság, halom, bőség, csapatok, katonaság' (litván slauga 'szolgálat, óír sluag 'hadsereg, katonaság', skót gall sluagh 'emberek, katonaság, vendéglátó')

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

 • • imány

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem78.571428571429/100 (10 igen, 2 nem)

   

  • • Az ókori római időbeosztást követve az imány nyolc részből (horae canonicae) áll: matutinum (a három éjszakai őrségváltásnak megfelelően három nokturnussal), laudes (hajnali dicséret), a kis hórák: prima (reggel 6-kor), tertia (9-kor)
 • • napirendima

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem22.2222222/100 (1 igen, 6 nem)

   

  • • Az imafajtát egy olyan könyv segítségével mondják el, amelyben az is meg van szabva, hogy az év adott napjának adott napszakához melyik imát kell elmondani (tulajdonképpen az imát tekintve minden naphoz adva van egy napirend, innen a fenti jav

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

 

Új hozzászólás

Beküld