sommelier
A mai magyarban: (vendéglőben) italokat felszolgáló pincér, italos. A franciában: kulcsár, pincemester. Kiejtése: szomölié.
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 7 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás.
Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!
- • borpincér
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(40 igen, 22 nem)
- • Sok bort kell kóstolnia annak, aki borpincér akar lenni.
- • pohárnok
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(17 igen, 11 nem)
- • Ahhoz, hogy egy pezsgőt élvezni lehessen, nem pezsgős kehelyben és nem is a magasfalú flőtében kell felszolgálni. Kovács Antal inkább egy Champagne-poharat vagy egy burgundi vörösboros poharat ajánl hozzá. A pohárnok ezen túl eloszlat pár
- • apohárnokajó
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(1 igen, 1 nem)
- • A pohárnok toronymagasan a legjobb, és az egyetlen jó, tudjuk, hogy a középkorban mást jelentett, érdektelen, köszönjük meg a középkornak, hogy ránk hagyta ezt a remek szót, hajrá: pohárnok.
- • bortudor
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(11 igen, 22 nem)
- • A bortudor megállapította, hogy a bor barackos mellékízű.
- • szomjoltár
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(6 igen, 17 nem)
- • A szomjoltár kitűnő bort ajánlott a pekingi kacsához.
- • Ha az étterem vendége szeretné szomjúságát oltani, csak hívnia kell a szomjoltárt.
- • borász
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(4 igen, 17 nem)
- • A borász mindig tudja, milyen bor talál az ételhez.
- • italfelszolgáló
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(2 igen, 23 nem)
- • A bort az italfelszolgálótól kell rendelni. (Az italos jobb lenne, de tréfa tárgy lenne.)

#1magyarító
2010-11-03 23:59:41
sommelier = vendégéőben bor és likőr főlszolgálásával megbízott személy; borpincér; óprovanszáli saumalier 'málhás állat hajtója' < lat sagma 'teherhordozó v. pogyászos nyereg,' < gör szágma 'málhanyereg', rokon a szattein '(be)csomagol, (meg)töm, teletölt' szóval.