A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 16565 magyarítás érkezett 13702 idegen szóra.

keresem

etimológia

‘szószármaztatás, szófejtés’, ‘szóeredet’. – etimológus: ‘az etimológia tudósa’. – etimologikus: ‘szóelemző’, ‘a szószármaztatás szabályainak megfelelő’. – etimologizál: ‘szóeredeztetéssel foglalkozik’. – etimon: ‘egy szó őse, alapformája, amelyből levezethető’. | Nyelvtudományi szakszócsalád a latin etymologia és származékai nyomán, ezek forrása a görög etümologia az etümosz (‘való, igaz, eredeti’) és logosz (‘beszéd, vélemény, értekezés’) elemekből.

Kategória: Műszaki tudományok

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

 • • szóeredeztetés

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem9.6774193548387/100 (2 igen, 27 nem)

   

  • • Magyar szóeredeztetési (etimológiai) nagyszótár.
  • • E szó eredeztetése (etimológiája) tévesnek bizonyult.
  • • "Így itt csak azokat a szavakat tudjuk bemutatni mint biztosan vagy nagy valószínuséggel cigány jövevényszavakat, amelyek sz

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Mungo Jerry

2019-05-03 22:04:35

Jelen esetben (is) szerepel már a meghatározásban nem is egy, hanem két magyar megfelelő is. Az igazi feladat szerintem az 'etimológus" szó magyarítása (és még több -lógusé: pl. biológus, farmakológus, balneológus, politológus stb.). Támpontok lehetnek a már sikeresen magyarított '-lógus'-ok: muzikológus=zenetudós teológus=hittudós aneszteziológus=altatóorvos asztrológus=csillagjós fiziológus=élettanász (sic) Tehát a 'lógus' lehet általában tudós, tanász, amire meg nem lehet ezt ráhúzni, ott egyéb. Tehát mondjuk az etimológus lehetne szóeredet-tanász, szóeredeztető tudós avagy tudós szóeredeztető. Vagy szóeredet-kutató. A "-tanász" elsőre erőltetettnek tűnhet, de ha több ilyesfajta szó kerülne forgalomba (pl. gyógyszerhatástanász mint farmakológus, (állat)viselkedéstanász mint etológus, földtanász mint geológus, vizelettanász mint urológus), valószínűleg megszokná a fülünk. És még ha furcsán hangzanának is, az egyszeri avagy célszörű szögény embörök legalább rögtön megértenék végre, miről beszél az úri nép. És nem ez a nyelvhasználat lényege?

 

Új hozzászólás

Beküld