A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20475 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

payment risk

Fizetési kockázat

Kategória: Gazdasági, jogi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 9 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • hazárdköltség

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem20/100 (0 igen, 3 nem)

    • • Ha ezt befizeted, jó eséllyel.búcsút mondhatsz a pénzednek. Ez egy nagy hazárdköltség.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Megjegyzés:

2021-10-09 01:34:09

Az arab eredetű hazárd (az-zahr 'játékkocka, dobókocka, kockajáték', jaszara 'dobókockázik') már majdnem négyszáz éve gazdagítja szókincsünket.

#2jegyezd meg

2021-10-09 04:39:12

A megjegyzés se magyar eredetű. mert a jegy a jel módosulata. A jel pedig, mint az tudvalevő, ősi finnugor örökség...

#3Megjegyzés:

2021-10-09 08:02:01

„A nyelv szókészlete különböző módokon kialakult csoportokból áll. Három fő csoportja: 1. ősi, eredeti elemek 2. belső keletkezésű szavak 3. idegen nyelvekből átvett szavak. A belső keletkezésű szavak egy-egy nyelv önálló életében kitermelt szavai, melyek a nyelvrokonoktól való elválás utáni időben keletkeztek, tehát nem tartoznak az ősi szavak körébe, és nem idegen nyelvekből átvett szavak. Két fő típusa van: 1. szóteremtéssel (indulatszavak, hangutánzó és hangfestő szavak) és 2. szóalkotással keletkező szavak (képzés, elvonás, összetétel, szóhasadás, ragszilárdulás stb.)” A megjegyzés szavunk belső keletkezésű szó, amely a meg- igekötőnk, a belső keletkezésű jegy szavunk és a magyar nyelv külön életében kialakult -és főnévképző segítségével jött létre.

#4ne jegyezd meg

2021-10-09 08:41:03

A jegy a jel módosulata. A jel viszont, mint az tudvalevő, ősi finnugor örökség (sic) ... Tehát az osztják jagel (‘díszítmény’), finn jälki ('nyom'), észt jälg (‘lábnyom’).

#5Megjegyzés:

2021-10-09 09:24:55

Úgy van, a jel ősi szavunk, a jegy pedig belső keletkezésű szó, mivel a nyelvrokonoktól való elválás után keletkezett. A megjegyzés szintén belső keletkezésű szavunk, mivel szóalkotás (képzés) révén jött létre.

#6vagy megjegyzed vagy nem

2021-10-09 10:26:43

A jel idegen eredetű szó, nekünk nincsenek finnugor őseink.

#7Megjegyzés:

2021-10-09 12:58:33

Itt most nyelvrokonságról van szó, nem genetikairól.

#8ezt jegyezd meg jól

2021-10-13 04:26:21

A nyelvrokonság tiszta sor. De honnan veszi azt bárki, melyik szavunk milyen eredetű. A hasonlóság szembeötlő. De ez csak a kapcsolatot bizonyítja. Azt nem melyik nép vett át szavakat melyiktől. Az is lehet vannak az együttélés alatt keletkezett és meghonosodott közös szavak. Vagy a különválás előtti nagyon régi közös őstől származnak. Az ősnyelv elemeit minden nyelv magvában hordozza. Nem feltétlenül volt szükséges az adott nyelvvel találkoznunk. A magyarok jó szokása volt persze, hogy ezer évente meglátogatták az eurázsiai testvérnépeket. Mely nyelvek idegen hatásra romlásnak indultak. De az ott keletkezett új szavakat vissza is integrálhattuk eredeti nyelvünkbe. Nyelvünk szókincse a leggazdagabb, mégis egységes és szerves. tehát élő. Fa struktúrájú, melynek alapja az önálló jelentéstartalommal bíró gyök, mely gyökökből szóbokrok nőnek. Egy adott gyök minden szóban ugyanarra vonatkozik. Ezért érthetem is a szavakat. Idegenből átvett szavaknál nem. Tudhatom mit jelent, de nem értem. Mert nem tudom miért jelenti azt, amit. Ha mégis megértem magyarul, akkor meg nem lehet annyira 'idegen' az a szó. (pl Fenster: fény tör… át a résen a helyiségbe) A magyar nyelv (eltekintve néhány elszigetelten fejlődött, esetleg más Földekről származó nyelvtől) bizonyítottan a legősibb nyelvek egyike a Földön. Helyesebben fogalmazva az egyik legősibb beszélt nyelv a Földön. - Habár a magyarról sem lehet bebizonyítani, hogy ezen a Földön alakult ki. - Tehát közel minden más beszélt nyelv fiatalabb nála. A fiatalabb nyelvek meg nem lehetnek egy régebbinek ősei, hanem annak csak utódai. A magyar nyelv nem az ősnyelv, de minden nyelv az ősnyelvből alakult ki. Az egyiptomi, babiloni, sumér nyelvek sem az ősnyelvek, de feltételezések szerint közelebb álltak az ősnyelvhez, mint a mai nyelvek. Ezen régi nyelvekkel a ma ismert nyelvek közül messze legmagasabb fokú rokonságban a magyar nyelv áll. Alaki illetve jelentésbeli hasonlóság és/vagy azonosság figyelhető meg. Mint ahogyan néhány indián törzs nyelvével is. Ez ugyan nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek a nyelvek közvetve vagy közvetlenül nyelvünk ősei lennének. Az viszont tagadhatatlan, hogy kapcsolatban álltunk egymással és huzamosabb ideig egy helyen éltünk. (Mondjuk egy globális kataklizma túlélőiként, ahol kimenekítettek némi technológiát és tudást. Így aztán mikor arra alkalmas lett az idő szinte a semmiből nőttek ki az ókori civilizációk. Fejlett építészettel, földműveléssel, csillagászattal, írásbeliséggel.)

#9Gover V.

2021-10-13 11:56:55

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Új hozzászólás

Beküld