A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20530 magyarítás érkezett 15067 idegen szóra.

keresem

nativizmus

A nativizmus (vagy innátizmus) latin eredetű szó, olyan pszichológiai, bölcseleti irányzatot jelent, amely szerint az embernek vannak vele született eszméi, képességei vagy készségei,[1] amelyekkel születése után azonnal rendelkezik és ami segít neki értelmezni a világot. A nativizmus ellentétben áll a korai empirizmus naiv eszméivel, a pszichológiai tabula rasa irányzattal, s nem kis részt utóbbi kritikájaként jött létre, a korai empiristák szerint minden ember a tanulásra való képességgel, de előre meghatározott eszmék, vagy készségek, nélkül születik, és a tapasztalat, tehát a környezet meghatározó szerepet tölt be a tanulásban és fejlődésben (A nativizmus ellentéte a szociáldeterminizmus, amely szerint a környezeti hatások szerepe kizárólagos).

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Szvetozár

2024-02-28 02:32:28

A társadalomtudományokban a nativizmus olyan politikai mozgalmak irányultságára utal, amelyek az adott országban született nemzeti többség jogaiért és az idegenek bevándorlása vagy az idegen kisebbség követelései ellen küzdenek.

 

Új hozzászólás

Beküld