A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20470 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

reductio ad absurdum

A reductio ad absurdum latin kifejezés, aminek szó szerinti jelentése képtelenségre való visszavezetés. A kifejezést arra az érvelési formára használják, melynek során az érvelő rámutat, hogy egy állításból valamilyen képtelenség következik, és ebből arra következtet, hogy az állítás hamis. Argumentum ad absurdum (= képtelenségre vezető érvelés) formában is használják. Ezt a fajta érvelési módot gyakran használják a matematikában. Euklidész például így bizonyította be, hogy végtelen sok prím létezik: tegyük fel, hogy véges sok prím létezik! Adjuk össze őket, és az eredményhez adjunk 1‑et! A kapott szám minden prímszámnál nagyobb legalább 1‑gyel, tehát nem prímszám, ugyanakkor összetett szám sem lehet, mert mindegyik prímmel 1 maradékot ad. Ellentmondásra jutottunk, tehát nem igaz az állítás, hogy véges sok prím létezik.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1L9ngei

2024-03-25 08:31:42

A szócikkben szereplő euklideszi bizonyítás teljesen téves és jelen formájában szakmaiatlan is. Valaki valahonnan, hogy villogjon a nem létező hozzáértésével, ész nélkül kimásolta. Mivel azonban láthatólag semmi lövése a matematikához, nem vette észre, hogy elhibázta. Így jár, aki idegen tollakkal próbál meg ékeskedni. Tanulság: aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul...

 

Új hozzászólás

Beküld