A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20565 magyarítás érkezett 15076 idegen szóra.

keresem

malverzáció

(hivatali) sikkasztás, (hivatali) visszaélés, hűtlen kezelés, fr malversation 'hűtlen kezelés' < malverser: male 'rosszul, szerencsétlenül, sikertelenül, gonoszul, gazul' < protoitalikus *malo- < proto-indoeurópai *mol-o- < *(s)mel- 'hamis, rossz, hibás'| versārī 'viselkedni, magatartást tanúsítani' < vertere, versum '(meg)fordít, forog' < proto-indoeurópai *wert- (meg)'fordít, (meg)forgat, kanyarodik, kanyarog, teker, csavar' < alaptő *wer- '(meg)fordít, (meg)forgat, (meg)hajlít, (meg)görbít'

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • visszaélés

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem66.666666666667/100 (1 igen, 0 nem)

    • • A sikkasztás és a hűtlen kezelés megvalósulása esetén egyaránt büntetni rendelt visszaélés.
  • • hűtlen kezelés

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem25/100 (0 igen, 2 nem)

    • • Ez részben a hibák és mulasztások, részben csalás és hűtlen kezelés következménye.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Harmadéves joghallgató

2024-01-13 14:55:24

Olyan magyarítás jöhet szóba elsődlegesen, például a visszaélés ilyen, amely a sikkasztás és a hűtlen kezelés fogalmát egyidejűkeg képes lefedni. A msgyar Btk. ugyanis ezeket egymástól elkülönítve, önálló büntetőjogi alakzatokként határozza meg, lásd Btk. 372. és 376. szakaszok.

#2Pásztor István

2024-01-14 15:57:31

Köszönet az értékes és szakszerű kiigazításért, valóban érdemes a magyarításnál a jelzett szempontot is figyelembe vennünk. Ám hadd jegyezzem meg, a köznyelv nem mindig törődik a tűpontos fogalmi meghatározásokkal operáló jogi szaknyelv ilyen mélységű distinkcióival. Így a két szóban forgó büntetőjogi tényállást is a hétköznapi nyelvhasználók gyakran egybemossák. Hasonlóan pl. a lopáshoz és a rabláshoz. Ezeket a fogalmakat a büntetőtörvénykönyv és a jogi irodalom szintén vasfüggönnyel különíti el. Viszont az ilyen magamfajta műszaki ember, tehát laikus egy nagyobb értékre elkövetett, de erőszak alkalmazása nélküli lopásra is gyakorta azt mondja, rablás. Tulajdonképpen helytelenül. Ilyenek vagyunk mi, egyszerű, átlagos beszélők.

 

Új hozzászólás

Beküld