ghí
tisztított vaj; A ghí készítése: nagyon lassú tűzön addig forralnak nagyobb mennyiségű vajat, míg a teljes víztartalma el nem párolog; a fehérjetartalma pedig kicsapódva összegyűlik a tetején és az alján. Ezután leszűrik az így nyert tiszta tejzsírt, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól; hindi ghī < szanszkrit ghṛtá- 'hintés, szórás, permetezés'
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 7 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!
- • színvaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (25 igen, 17 nem)
- • Ez étel elkészítéséhez színvaj is kell.
- • bivaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (12 igen, 8 nem)
- • „Tegnap hoztam bivalytejet, és mára már kész is lett a bivaj.” (Az eredeti ghí nem tehén-, hanem bivalytejből készült, vagyis bivalytejből készült vaj – bi-vaj)
- • vajolaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (11 igen, 13 nem)
- • A vajolajat az indiaiak találták fel még annak idején,mivel a vaj hamar megromlott az ottani időjárási és éghajlati viszonyok miatt. De a vajolaj állítólag évekig is jó.
- • jászvaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (6 igen, 9 nem)
- • ....másik specialitás a jászvaj vagy ghi, a főzéssel víz- és fehérjementesített vaj
- • carv
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (1 igen, 2 nem)
- • A jászvaj neve a jászok oszét nyelvén (ld. Kaukázusi régészeti és néprajzi párhuzamok a jászkunsági migráció adatainak értelmezéséhez)
- • tisztított vaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (4 igen, 7 nem)
- • van neve: tisztított vaj, cska az idióták nem tudják
- • vajzsír
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem (5 igen, 10 nem)
- • Vajzsír. Há nem? De. Nem? Há de.
#1Pásztor István
2022-12-18 10:27:48
Kitűnő magyarítás a bivaj! Szellemes, ahogy a bivaly hangalakját megőrizve - új jelentést öltve - bivajjá lesz. Gratulálok a kitalálójának. Ha kapna a szó egy kis médiahátszelet, akár el is terjedhetne. Alkalmas rá. (Kár, hogy nem nekem jutott az eszembe...)